Lyon, orasul luminilor…part II

Promisesem acum 5 milioane de ani, cand am postat ultima oara pe blog (insa voi fi scuzat, persoana ocupata domnle…ocupata nu gluma), ca o sa revin cu o continuare a proiectului meu fotografic; si ca, tot atunci, o sa explic de ce se numeste Lyon-ul: Orasul Luminilor. Ei bine acesta este momentul (se aud surle si trambite din spatele scenei!!!), mai bine mai tarziu decat niciodata.

Am vrut ca proiectul „Lyon in the spot-light” sa fie impartit in doua etape, prima sa instantieze diverse locuri din Lyon, iar cea de-a doua sa acopere cele 4  zile in care Lyon-ul devine cu adevarat un Oras al Luminilor, perioada 5-8 Decembrie. In aceste zile orasul capata straie de sarbatoare pentru a-i multumi Fecioarei Maria pentru un miracol (sau cel putin asa este vazut) care acum mai bine de 300 de ani a salvat orasul de „moartea neagra” – ciuma bubonica.

Mai exact pe 8 Decembrie a fiecarui an lyonezii isi „reamintesc” de procesiunea din anul 1643 dedicata Fecioarei . Traditia spune ca toti lyonezii cu mic cu mare trebuie sa o cinsteasca pe Maria aprinzand lumanari si urmand un drum procesional catre Bazilica Fourviere (c0nstruita mult mai tarziu, dar care este si ea dedicata Fecioarei Maria).

Lumina plapanda a lumanarilor a devenit simbolul sarbatorii si a orasului, iar „Les fetes des lumieres” … ei bine in zilele noastre este una dintre cele mai cunoscute sarbatori din lume. Aproape 5 milioane de turisti au inundat in acest an strazile orasului – francezi, englezi, americani, romani, italieni, nemti, spanioli, si lista poate continua.

Si eu ca mai toata lumea am fost tras in valtoarea evenimentului, este o stare de jovialitate  de sarbatoare ce pluteste in aer, insa lyonezii raman totusi fideli semnificatiei religioase a acesteia. Cum a fost? cum m-am simtit? ce am vazut? merita, nu merita? o multime intrebari la care as vrea sa raspund, insa cred ca pot mai bine sa rezum totul la doua cuvinte: superba nebunie.

NUME: “Lyon in the spot-light”

PART II – „Why the city of lights ?!?”

O noua „lumina” asupra orasului Lyon. Lyon-ul in straie de sarbatoare, nebunia culorilor si luminii.

P.S.1 – linkul catre eveniment

http://www.lumieres.lyon.fr/lumieres/sections/en

P.S.2 – imaginile raman ne-editate

4 gânduri despre „Lyon, orasul luminilor…part II

  1. Pingback: Oameni si fete « Franta ori piramidonul rosu?!?

  2. Pingback: Hidden Lyon « Franta ori piramidonul rosu?!?

  3. Pingback: Proiect Delta Dunarii | Zizzou ori piramidonul rosu?!?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s