Vizitati Casa Poporului

Va promiteam intr-un post anterior ca am sa va mai povestesc ce am mai facut prin Bucuresti weekend-ul trecut. Ei bine m-am dus sa vad si eu „mandria lui Ceausescu” si anume Casa Poporului.

*sursa aici

Desi mi-am petrecut cativa ani prin capitala nu am apucat sa vad mandria nationala. Ce va pot spune este ca merita chiar este majestoasa si are o frumusete aparte (poate cumva legata de dimensiunile sale megalomanice) – asta lasand deoparte ce simbolizeaza ea si, deasemeni, ignorand scopul pentru care a fost construita.

Ca sa fiu sincer eu nu am vizitat-o din aceleasi motive pentru care mai nimeni dintre romani nu se duc sa o viziteze: fiindca reprezinta un om (un sistem, o perioada) pe care multi dintre noi l-am detestat si hulit. Casa Poporului nu este pentru romani cea mai grea cladire din lume, nici a doua cladire din lume dupa Pentagon si nici macar un lucru asupra caruia sa privim cu mandrie (nu de alta proiect romaneasc, materiale romanesti, sudoare romaneasca si banii romanilor) ci mai degraba este un lucru de care ne este „rusine”.

Vorbind cu ghizii am aflat ca cea mai mare parte a vizitatorilor nu sunt romani, ca sunt multi straini ce vin in Romania doar pentru a vizita Casa Poporului (ce acum gazduieste atat Parlamentul Romaniei cat si Muzeul de Arta Contemporana, precum si un Muzeu al Costumelor Populare) venind deja cu „lectia invatata”. Acest lucru l-am constatat si eu, in timp ce grupurile de romani nu erau mai mari de 8-10 persoane, cele de straini depaseau 20-25.

Sincer cred ca ne este rusine de acest simbol, ne ferim sa ni-l apropriem ca fiind al nostru. Pentru noi nu este altceva decat imaginea unui dictator, reflexia dusa la extrem a viziunilor unui om: Nicolae Ceausescu, si poate chiar mai mult: amintire vie a ceea ce am urat cel mai mult, comunismul. Si totusi pierdem ceva din vedere: desi credem ca el este un palat construit pentru a-i servi lui Ceausescu drept resedinta imparateasca, aceasta credinta este complet falsa, caci ea a fost construita pentru a gazdui „Romania” de catre romani si pentru romani. Mai exact, viziunea lui Ceausescu era aceea de a avea toate „puterile statului” sub un singur acoperis; si comunist nu era doar el, ci printr-un joc al destinului  „comunisti” eram cu totii, caci vrand nevrand cu totii ne aflam sub „valul rosu”.

Epoca Ceausescu a disparut, in locul ei a aparut democratia, planificarea cincinala a fost inlocuita de piata libera, 20 de ani au trecut si noi totusi nu putem sa trecem peste mentalitatea noastra prejudicioasa si re-negatoare. Chiar nu putem sa acceptam ca acest colos de marmura este al nostru, chiar nu putem sa ne promovam si noi anumite simboluri nationale ?!?

Acceptarea existentei Casei Poporului / Palatului Parlamentului ca punct de reper pe harta turistica a Romaniei nu implica nicio afinitate fata de vreun sistem politic, cum nu implica cu necesitate nutrirea unui sentiment de „dor si jale” fata de Ceausesti. Faptul ca acceptam existenta Castelului Peles (care apropos nu mai este al nostru) implica cumva ca toti suntem regalisti?!? Implica faptul ca toti bunicii si strabunicii nostrii au fost impacati cu existenta regalitatii pe plaiuri romanesti?!? Pot sa bag mana in foc unora li s-a parut poate la fel de nefast pentru ei si pentru Romania, ca si comunismul; si totusi ne mandrim cu el.

Intr-o societate romaneasca ce duce lipsa de valori, de simboluri, de motive de mandrie, nu vad de ce nu putem sa acceptam acest „bun national” ca fiind al nostru si sa ne mandrim cu el, asa cum este: mare, urat, rece, comunist, megalomanic, gigantesc, Ceausist, alb, din marmura, imens s.a.m.d.

Eu ca sa fiu sincer pana la capat am avut o tresarire de emotie combinata cu uimire si mandrie atunci cand am intrat in aceasta cladire, spunandu-mi in minte ca mai avem si altceva cu ce ne mandri decat cu saracia, rromii, hotiile, gropile din asfalt, carutele de pe drumuri, trafic de femei si alte lucruri pentru care suntem cunoscuti in tot Occidentul.

10 gânduri despre „Vizitati Casa Poporului

    • Eu nu am plecat pregatit de fotografie, nu stiam ca o sa ajung pe acolo! Oricum nu am obiectiv wide-angle asa ca e cam greu sa cuprind ditai casoaia 😀

  1. D.p.d.v ingineresc Casa Poporului e ceva extraordinar si intrecut de Pentagon numai prin modul de amplasare a anumitor structuri de rezistenta modulare(fapt care a dat posibilitatea dezvoltarii inca a catorva subniveluri)deci eu sunt mandru ca romanii sunt asa buni constructori!O fi ea mare si inspaimantatoare dar ma reprezinta ca ROMAN! 😀 na ca am zis-o :)))

  2. Nu cred ca e rusine, mai curand dezinteres. Muzeele romanesti sunt in cea mai mare parte din timp pustii si sunt pe cale de a-si inchide portile. Si eu sunt mandru de Casa Poporului, dar am vazut-o doar din exterior. Cand voi mai merge la Bucuresti cu siguranta o voi vizita. Apropo de subiect, cei de la Top Gear ne-au facut cea mai buna reclama posibila. Nu a fost nevoie de festivaluri prostesti, ci doar de o emisiune urmarita de sute de milioane de oameni.

    • Osiris eu zic ca merita sa te abati putin din drum sa o vezi! In ceea ce priveste emisiunea Top Gear, stiu am vazut-o si mi s-a parut foarte bine facuta ca si Casa Poporului (desi exista tot felu de articole legate de soliditatea si trainicia ei), si a fost dupa cum spui si tu un boom de imagine si promovare!

  3. Ehh lasa ca nu sunt conditii sa o transformi in asa ceva! Acum fii si tu realista putin. Pe de alta parte as fi tare fericit daca s-ar reuni sub acoperisul ei mai multe din organismele statului (ministere, Senatul etc.) ca nu vad rostul sa ai o asemenea cladire cu rol administrativ si sa nu o folosesti corespunzator.

Lasă un comentariu