Filosofeala de seară

După ultimul curs (de operare calcul that is) în care nimeni nu a avut chef să-mi asculte balivernele, am pornit să-mi descarc energia aiurea.

Cum necum am ajuns, în decorul gelateriei mele preferate, să „filosofez” cu doi buni prieteni. Şi tot printr-o „încurcătură” s-a stârnit o discuţie tare aprinsă pe seama implicaţiilor religioase a proiectului impozitării pensiilor – în particular – a taxării indivizilor prinşi într-un „contract social” – în general.

Amicul meu, mai religios din fire la cele 40 şi de primăveri ale luii, a emis o ipoteză interesantă, care s-ar rezuma pe scurt la principul echităţii divine. Dacă plătim prea multe taxe şi impozite „in this life”, înseamnă că într-o viaţă anterioară am huzurit şi nu am ştiut ce să facem cu „capitalul” (asta implică evident existenţa în mai multe vieţi, deci reîncarnare ce nu e tocmai un concept creştinesc). Iar, pentru că Universul – guvernat de divin – este într-o stare de echilibru perfect „what goes up must come down”. Prin urmare printr-un principiu metafizic, ce  nu am reuşit încă să-l identific, ar cam trebui să fim bucuroşi că returnăm ce am primit în vieţi anterioare.

Astfel spus, noi ăştia care ne plângem de mizeriile economice ale vieţii din România zilelor noastre, de diversele probleme socio-morale ş.a.m.d. suntem nişte necredincioşi, ancoraţi într-o concepţie filozofică deontologică – ce pierde din vedere the big picture, finalitatea teleologică a întregii maşinaţiuni divine. Acum, eu nu sunt o persoană credincioasă, dar şi dacă ar fi să accept existenţa unui master plan tot nu văd cum funcţionează balancing-ul astă!?!

Adică o divinitate, un arhitect al Universului perfect, este capabil să dea dovadă de slăbiciuni la momentul creerii planului – vezi Leibniz? Sau… dă doar dovadă de „cinism [să nu zic răutate] transgeneraţional”, punând ca lege guvernatoare a activităţii umane: plata neîngrădită a poliţelor şi a datoriilor – acumulate sau transmise din familie pe linie strămoşească – până la „sfârşitul zilelor”? Asta nu implică cumva ca această divinitate nu iartă? Şi că oamenii nu au niciun mijloc de a „scăpa” de „supliciu”, singura lor opţiune fiind resemnarea?!? „Îmi merge rău pentru că aşa trebuie!” thing!

Recunosc că până la această întrevedere nu m-am gândit că poate exista şi o asemenea interpretare a relaţiilor de cauzalitate dintre indivizi, respectiv interacţiunilor dintre cetăţeni şi stat, dar să spui că impozitând exagerat o întreagă ţară înseamnă a o „curăţa de păcate” cred ca e puţin patologico-habotnică treaba.

Reclame

17 gânduri despre „Filosofeala de seară

 1. Mortal! 🙂
  Totusi, parca Christ delimitase religia de fisc prin celebra fraza: dati cezarului ce-i al cezarului (adica impozitele) si lui Dumnezeu ce-i a lui Dumnezeu. Io asa stiu, ca sunt doua lucruri diferite… ce zice prietenul crediincios despre asta?

  • Ehee Karla, aici a fost cea mai lunga dezbatere, de la el citire: „sa-i dam cezarului inseamna sa ne separam de lucrurile lumesti [mai ales de bani] dar fara suparare si mai ales pentru a-ti plati datoriile economice [pentru diversele „favoruri” divine de care s-au bucurat cei din linia ta de neam, sau pentru alte vieti huzurite]” which means ca si impozitele fac parte oarecum din sistemul divin, adica si Cezarul este inclus in calcului echitatii. Daca intr-o viata ne-am bucurat de capitaluri in viata asta trebuie sa le returnam si modul cel mai simplu este Statul cu al sau Fisc

 2. Daca intr-o viata am huzurit, adica stat cu burta la soare, in timp ce iobagii trebaluiau pentru noi, acum trebe sa induram loviturile de bici ale Fiscului, nu? Adica ceva de genul: fi-ti-ar invatatura de minte stoica ce nu indurasi si ce vei mai indura? 🙂

 3. ha ha ha haaaaaaaaaaaaaaaaa asa va trebe!!! va bateati pe burta unu pe altu acum cateva milenii(presupunand ca reincarnara-ti tot in oameni si nu in vreo omida sau carabus sau euglena :))) ) sa platiti la Dumnezeu, la „tata harrrr poc EL BOC” si sa dati socoteala la „Prea-Sfanta si Cinstita Udrea” Nemernici conteporani avizi de buzureala!!!! HUOOOOOOOOOOOO La Marele Basel sa va vad judecati!!!Amin (in traducere inseamna „adevarat’, deci nu aruncati aiurea cu pietre)

 4. Si ca tot mi-am adus aminte….mai Alex…….bugetar mic si plapand ce te gasesti pe statul de plata…..ce ai fost pe la inceputurile timpului? Hai zi….zi cinstit ca sa stiu cum sa il rog pe sefu Videanu sa te chinuie!!!Hai ca ai fost si tu un mic boier „nemuritor” :)) hai ca sunt curios ce replici mai dai de asta data >:))

 5. Hai mestere!!! Te provoc!!! si sa sti ca daca ai fost un „amarastean” te fac de o cinste cand mai apar pe meleagurile natale dar daca ai fost „boer” te matrasesc cu x5-ul din noua dotare :)) (masina sefului)

 6. Se pare ca am semnat in loc de contract de munca un contract sclavie acoperita pe termen nedefinit valabil atat in tara cat si peste hotare! Din pacate stimabile Alex, va trebuii sa uit o lunga perioada de timp cum arata meleagul pitoresc sau sucul de hamei cu amicii

 7. Inevitabil! Ma tin de cuvant: iese Baselul cel hidos si sleapca lui ,eu ma tirez din putregaiul asta de tara!!! „EASY AS HELL” cum ar zice un amic,si daca tot am ocazia…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s