Portretul lui Dorian Gray

Un film bun şi o carte şi mai bună…

Am văzut de curând „Dorian Gray”, ecranizarea din 2009 a unei nuvele de Oscar Wilde intitulate „The picture of Dorian Gray”. Trebuie să recunosc că nu am avut nişte aşteptări ieşite din comun de la acest film, poate pentru că în ultimii anii ecranizările romanelor nu au fost punctul forte al Hollywood-ului. Ştiu, ştiu, Harry Potter este roman, precum şi o mulţime de filme horror, but still…

După cum spuneam, am fost plăcut surprins, filmul este bun şi merită văzut. Povestea se desfăşoară într-o Anglie victoriană de sfârşit de secol. Un pact diabolic îl transformă pe tânărul şi ingenuu Dorian (interpretat de Ben Barnes), moştenitorul provincial al unui unchi londonez, într-un libertin nemuritor, mereu tânăr şi frumos, dar cu un suflet putred şi corupt. Dorian duce o viaţă hedonistă şi depravată, uitând complet ce înseamnă a fi om şi a iubi. În tot acest timp portretul său, sursa energiei sale negative şi obiectul pământean simbol al pactului, devine oglinda fidelă a „realul” Dorian Gray – urât, hidos, macabru, putred, damnat.

Personajele sunt puternice şi bine interpretate, deşi dezvoltarea poveştii se bazează puţin pe replici ci mai mult pe interacţiunea non-verbală dintre personaje şi decoruri. Din acest punct de vedere mi-am amintit de un film ce mi-a creat aceeaşi stare atunci când l-am văzut: Le Pacte des Loups. „Dorian Gray” este bipolar, oscilând între perversiunea raţională şi calculată a lordului Henry – ce-i hrăneşte ego-ul lui Dorian – şi diabolismul hedonist sincer, pur şi iraţional al lui Dorian. Toată acţiunea, precum şi restul personajelor sunt concepute să potenţeze drama personajelor principale.

Filmul este gândit ca o alegorie omagială adusă fatalităţii. Singurul lucru ce îi poate aduce un minus este „lenevia” cu care evoluează personajele. Într-o încercare balzaciană de redare a detaliilor acelei epoci, de creionare fină a personajelor, acţiunea pierde teren, aşa că nu-l recomand după o zi obositoare de muncă – s-ar putea să-l găsiţi plictisitor.

Stil: dramă victoriană, grotească, libertină şi fantastică

Scenariu & story: leneş dar diabolic

Interpretare: demnă de Hades

Efecte speciale: par ci par la

TOTAL: 8,2 / 10

14 gânduri despre „Portretul lui Dorian Gray

 1. La naiba….uitasem ca sunt iar in Romania, locul unde filmele sunt vazute pe ODC mai inainte decat il pot monta regizorii. :)) app. mi-am pierdut norul de cenusa (sarbatoare nationala la fel ca scarpinatul in fund 24/7) in incercarea de a vedea District 9 ,2 ore pierdute din tineretea mea plapanda irosite!

  • Filmul a rulat in cinematografe deja! In alta ordine de idei, District 9 este un film cu potential neexplorat pana la sfarsit. Este genul de film care putea sa fie foarte bun, dar nu a fost 😀

 2. O mică observație. Poate că ar fi trebuit să precizezi la ce ecranizare te referi. Îmi dau seama că tu vorbești despre cea mai recentă – cea din 2009, dar gândește-te că au existat peste 5. Să informăm cum trebuie.

  • Ohhh, My7una ce surpriza placuta! Bine ai revenit!

   In alta ordine de idei, mie mi s-a parut ca nu e chiar rau filmul, mai ales ca ecranizare dupa roman! In ultima vreme ecranizarile au fost tare slabe, chiar sub-mediocre!

   P.S. ia spune-mi tu apropos, carui film i-ai da 9.5???

 3. Am fost mereu aici 😀 .. da n-am mai comentat 😛
  Mai eu is cam pretentioasa la capitolul filme , doar stii :)) .. Nici un film nu prea m-a multumit pana acum .. Uite am vazut zilele trecute ” Eu cand vreau sa fluier , fluier ” .. Toti au zis ca-i nasol ca nu merita vazut insa eu am o alta parere .. Chiar Merita ! Bine , mai mult de 8.5 – 9 nu-i dau .. Acum mi-am luat ” Up in the air ” ca sarisem peste el sa vad ce-i de capulul lui 😀

  • Dar vai! Ma simt magulit! Da stiu ca esti cam pretentioasa si mai stiu ca ma duci cu zaharelul cu cafeaua aia de vreun an.
   In alta ordine de idei, pe primul nu l-am vazut inca, desi parerile sunt impartite (facandu-l „de vazut”), pe al doilea l-am vazut, sa spunem ca e dragutel si cam atat!

 4. film? ce e ala „film” ?Si cum arata? :)) promit sa il pun la piratat….adica sa ma duc sa il vad vroiam sa scriu….. dar numai dupa ce vine curentu si prin partile astea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s