Parlament Unicameral vs. Bicameral, Basescu vs. Geoana

Prima parte a saradei publice numite Alegeri Prezidentiale 2009 s-a incheiat. Cum de altfel s-a incheiat si frumosul sondaj pus cu mare atentie in dreapta blogului meu!

Concluzii (x3):

I. Voi incepe mai intai cu concluziile punctuale ale sondajului personal.

La intrebarea „Pe cine o sa injuri in viitorii 5 ani?!?” cititorii fideli ai blogului i-au desemnat pe primul loc (la egalitate de voturi) pe:

  • SCrin Antonescu
  • Pe cei de la net
  • Pe mama (fapt pentru care vreau sa le multumesc foarte mult alegatorilor)

Pe al doilea si al treilea loc s-au clasat la o distanta de fix un vot: 

  • „Sotul doamnei Geoana”
  • Pastile Vadim
  • El Capitain Base
  • Nem tudom Kelemen

Respectiv

  • Alina Plugaru
  • Fred Flintstone
  • Nea doctoru Sorin

Singurul care a scapat de 5 ani de suplicii si cuvinte grele se pare ca este, uimitor de altfel, Dang! Dang!!! Jiji (se pare ca nu am primit niciun stelist pe blog). Prin urmare ma simt nevoit sa concluzionez ca nici macar Alina Plugaru ori Fred Flintstone nu sunt o solutie pentru Romania post ’89 in timp ce se pare „ca Cavalerul Luminii” este cel mai indreptatit sa preia fraiele puterii si sa duca tara spre mantuire, respectiv spre Champions League.

II. In continuare am sa incerc sa-mi expun parerea umila legata de ceea ce s-a intamplat azi 22 Noiembrie 2009 prin frumoasa noastra tara:

Cum era de asteptat ne-am facut dinnou de cacat! Dinnou scandaluri electorale, buletine disparute, stampile furate, autocare sau masini mici zumzaind de colo colo, dosare penale pentru fraudare sau tentativa de fraudare a alegerilor etc. In plus, in stilul nostru caracteristic si pe principiul echitabil „petrol contra hrana”, ne-am vandut votul pe: 2 x galeata verde din plastic + 1 x punga faina + 1 x punga zahar + 1 x ulei + BONUS (cado’) 1 x radio facut in China ce prinde doar Antena Satelor (iar pentru cei mai „culti”: 2 x bancnota de 100 RON/cap de alegator student cu stomacul lipit de sira spinarii).

Ceea ce este mai rau este faptul ca nu am inteles nimic din tot acest spectacol ieftin cu iz campenesc. Am ales Parlament Unicameral – caci na orice decizie importanta trece prin stomac – in virtutea faptului ca „numai asa vom face economie la bugetul statului” sau „numai asa ne putem razbuna pe alesi pentru situatia de saracie lucie in care am ajuns”; acest principiu gaunos: „sa mai moara si capra vecinului” a facut ca 77,4% (dupa CURS) sa nu se uite mai departe de lungul nasului, ignorand implicatiile reale ale unei asemenea decizii.

Nu am inteles ca nu suntem pregatiti pentru Unicameral, nu am inteles ca intr-o democratie fragila si plapanda (ca sa nu zic corupta si putreda) ca a noastra, intr-o tara ce nu a flirtat mult timp cu un asemenea sistem si nici nu are o cultura democratica bine sedentarizata, un Parlament Unicameral este un adevarat dezastru.  Nu am inteles faptul ca atata timp cat ne dorim sa fim o tara liberala (mai ales d.p.d.v. economic) este complet impotriva naturii sa avem doar o singura Adunare Legislativa. Ca sa va faceti o idee in U.E. avem doar 10 state cu Parlament Unicameral: Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Portugalia si Suedia.

Iar la nivel global mai putem adauga ca relevante tari precum: China, Iran, Irak, Venezuela, Cuba sau Islanda. Prin urmare dupa cum puteti observa se poate crea un pattern: toate aceste state sunt fie socialiste/comuniste (sau au avut tangente cu comunismul), fie nu sunt democratice (ba chiar sunt dictaturi sau sunt guvernate totalitar), fie au fost sau sunt inca monarhii, fie au o lunga istorie democratica si politica (precum si un inalt nivel de trai). Nici unul din statele Unicamerale nu se vor liberale, ci mai degraba tanjesc dupa un status-quo marcat de o bunastare generala, ori nu au libertatea – politica si financiara – necesara pentru a tanji dupa vreun alt sistem politic si economic.

Riscul cel mai mare in cazul nostru este acela de a ne adanci si mai mult in mocirla economica in care ne aflam (prin alunecare pe o panta non-capitalista) si, poate cel mai rau, fara sa ne dam seama, sa acordam viitorului Presedinte al Romaniei puteri nebanuit de mari, transformand micul nostru „colt de Rai” intr-un „teren de joaca” al unui dictator in devenire. Spun asta fiindca principalul rol al unui sistem Bicameral nu este acela de a „manca banii contribuabililor pentru nimic” ci cel de a functiona ca „plasa de siguranta” prin asigurarea unui cross-checking al tuturor legilor si deciziilor Prezidentiale ori Guvernamentale. Atentie mare! Guvernarea prin ordonante de urgenta, tirania unei minoritati parlamentare, presiunea in luarea unei decizii/votarii unei legi si toate aceste riscuri politico-sociale pentru un stat nu vor fi „anulate” ci mai degraba vor gasi moduri facile de a se „exprima”.

In ceea ce priveste numarul, voi fi scurt: the less the better! Desi in acest caz exista totusi si un dezavantaj: puterea unui sg. vot va fi mai mare, iar coroborat cu un Parlament Unicameral formarea unei opozitii se va dovedi oarecum dificila – deciziile fiind mult mai transante. Si ar mai fi o chestiune de coruptie… dar sa nu fim atat de pesimisti!

III. La final am sa-mi afirm dezamagirea legata de rezultatul (desi inca preliminar) acestui prim tur de scrutin. Ca sa spun drept, inca de cand a inceput aceasta campanie electorala am avut un gutt feeling ca El Comandante Base va iesi dinnou triumfator – cel putin intr-o prima instanta, deci nu m-a mirat ca el a adunat cel mai mare numar de voturi. Ce ma mira cel mai mult este faptul ca  ceilalti candidati s-au ridicat cu greu la nivelui primilor doi „victoriosi”.

Un alt lucru care ma dezamageste chiar mai mult este ca Base’ are inca un numar enorm de simpatizanti in conditiile in care pe parcursul acestor 5 ani de guvernare s-a aflat in mijlocul unor scandaluri enorme ( „Flota”, rapirea jurnalistilor, fuga lui Omar Hayssam, trafic de armament, alegerea lui EBA, arestarea lui Gigi, Lenuta Udrea etc.) si a facut niste gafe impardonabile pentru un Presedinte („gaozar”,„tiganca imputita”, „mai pasarica”, „sa te urci aici la mine pe masa„).

Pe de alta parte nici cu Mircea Geoana nu sunt tocmai at ease. Se pare ca vom fi obligati sa alegem dinnou cf. regulii „raului cel mai mic” si tare sunt nedumerit care este acela. Vom ajunge si noi vreodata sa alegem dintre doua bine-uri?!? Unul mai mare si unul mai mic?!?

Insa despre aceasta lupta dintre Traian Basescu si Mircea Geoana o sa mai vorbesc in preajma celui de-al doilea tur al Alegerilor Prezidentiale. Pentru moment am sa iau acest rezultat ca o exprimare libera si democratica a unor cetateni maturi, rationali si cu simt civic.

28 de gânduri despre „Parlament Unicameral vs. Bicameral, Basescu vs. Geoana

  1. da..basescu a fost smecher si a pus referendumul in acelasi timp. si evident ca cine l-a votat a votat a votat si da. si ca s-au prezentat mult mai multi la referendum decat daca ar fi fost tinut separat. mult mai multi. si acum, presedintele ca presedintele, dar parlamentul unicameral..e de rahat. mai ales ca nu a fost vorba de asa ceva ci de un numra redus de parlamentari..o dezinformare din asta crasa..

    • MARE ATENTIE!!! Nu mai pierdeti timpul criticandu-l pe Basescu, pe cand ar trebui sa va fie frica de ceea ce s-ar intampla daca ar iesi Geoana presedinte! In spatele lui, se afla Vantu, Vanghelie, Voiculescu, si multi altii, care vor cu orice pret sa puna mana pe putere, pentru a vinde eventual C.E.C.-ul, minele, si tot ceea ce a mai ramas al nostru in tara asta! Ne vor vinde strainilor! Ei au investit foarte multi bani in campanii murdare, pe care trebuie sa-i scoata de undeva!!! V-ati pus intrebarea de unde? Treziti-va, si nu mai dati crezare mafiei! Ganditi-va la viitorul copiilor si nepotilor vostri, inainte sa-l votati pe Geoana!

      • @Ana: dinnou un discurs populist rupt de realitatea articolului de mai sus. Cumva este unul ticluit intr-un document word si mai apoi adaugat pe diverse bloguri?!?

        In fine am sa-ti raspund clar si concis:

        1. nu ai inteles nimic din articol
        2. si in spatele lui Traian Basescu exista oameni la fel de influenti si de puternici, deci nu-ti face sperante desarte
        3. CEC-ul nu mai este al nostru, cum nu mai sunt nici minele si suntem cu totul vanduti strainilor. Dar poate nu stiai ca aceaste este politica la nivel global a Uniunii Europene – ca nicio tara sa nu mai aiba monopol de stat asupra niciunui domeniu de activitate. U.E. este impanzita de corporatii multinationale.
        4. in orice campanie se face spalare de bani murdari, nu doar in Romania.

        Data viitoare aceste tipuri de comentarii offtopic nu vor avea ce cauta pe acest blog.

        Iti multumesc pentru intelegere.

  2. @Defbest: Da, ai perfecta dreptate! A fost o manevra politica perfect executata. In plus, dupa cum scoti si tu in evidenta, a fost o dezimformare subtila (prin omisiune) ce si-a atins perfect scopul; nu s-a vorbit decat de diminuarea numarului de parlamentari dar in ceea ce priveste Unicameralul toti au tacut chitic si printre acesti toti s-au numarat si candidatii la Presedentie (caci lor le era de folos cel mai mult)

    @Gaufre:
    Copile, nu te mai uita pe perete ca nu este bicicleta ta !!! :))
    P.S. poate pentru ca pe Geoana l-a mancat mai tare in fund si s-a abtinut cu greu (vezi discursurile lui din aceasta campanie) 😉

  3. Pfff….ce sa mai zic….doar ca ….o tara de tot rahatul cu alegatori asemenea si cu ideologii comuniste!bicameralul e cea mai buna formula ptr un parlament,mai mic ce e drept…dar totusi ….2 camere sa fie!Cat desprecafteala geoana-base….apoi…era de asteptat,Unul fura de rupe pe voturi si altu a furat de a rupt pe bugetele locale si general(lesne de inteles despre cine e vb ) ,practic alegem intre un viitor dictator gen”el capitan din africa”care plateste ambele tabere numai razboi sa fie si inca unul care joaca perfect rolul de marioneta a mamei Rusia!Abia astept sa plec dracu odata din tara asta infecta si prost oi fi de ma voi mai intoarce!!!

  4. s-a intamplat sau se intampla vreodata sa NU alegem dupa regula raului minim?

    iar daca te uiti la statisticile statelor enumerate de tine si in special Danemarca, Estonia, Finlanda, Suedia si Islanda, constati ca n-o duc deloc rau.

  5. @Zamolxis: Nu niciodata, dar dupa 20 de ani de democratie cred ca ar fi cazul sa mai facem si altcumva.
    Faptul ca acele state nu o duc tocmai rau este legat de faptul ca „fie au fost sau sunt inca monarhii, fie au o lunga istorie democratica si politica (precum si un inalt nivel de trai).” Prin urmare pentru Romania este irelevant

    @Sorin: In primul rand bine ai venit pe aici, in al doilea rand ce pot spune?!? Ne mai indulcim si noi amarul neputintei elective/reprezentative

    @Bogdan:
    sondajul era unul invers – nu pe cine vrei sa iasa la presedentie, ci pe cine vrei sa injuri in viitorii 5 ani 😀

  6. Prin validarea referendumului a fost dat un semnal, domnul Basescu are dreptate. Romanii au votat pentru reducerea numarului de parlamentari si pentru epurarea clasei politice. Domnule Geoana, domnule Iliescu nu v-a iesit pasenta cu boicotarea referendumului.

    • Cristian, imi pare rau sa iti spun dar nu ai inteles ce doresc eu sa scot in evidenta prin acest articol. Eu nu sunt nici pro-Basescian, dar nici pro-Geoana ori Iliescu, prin urmare acest discurs populist nu-si are rostul.

  7. daca vrei, pot sa-ti raspund punct cu punct. dar n-ar fi mai bine s-avem o dezbatere structurata pe tema asta? daca vrei, pot sa-ncep eu cu argumentatia pro, in care iti aduc cel putin 3 argumente constructive, tu vii si-mi demolezi argumentele, aducand apoi la randul tau 3 constructive (sau mai multe), eu vin si reconstruiesc si trag concluzia si tu vii in final cu ceva mai scurt, in care tragi si tu concluzia. sau facem invers, cum (daca) vrei.

  8. Recunosc ca votez cu Basescu. Dar asta numai pentru ca Basescu m-a dezamagit in ultimii cativa ani – pe cand pe PSD si Iliescu ii urasc de doua decenii. Si atunci, cum naiba sa alegi Geoana?!… Nu numai eu, dar in general cei care tind sa voteze cu Base…

        • Pai, tocmai aici este problema daca nu votezi inseamna pur si simplu ca nu votezi, nu ca dai votul tau altuia intr-un mod indirect! Ai dreptul cetatenesc de a alege binele Romaniei nu raul mai mic, si dreptul tot cetatenesc de a arata prin neparticipare la vot sau anularea votului ca si tu poti trage un semnal de alarma – pentru ca nu ai cu cine vota!

          P.S. cf. rezultatelor Basescu este mai bine cotat si nu Geoana.

    • Se va raspunde domnule Zamolxis, se va raspunde conform intelegerii 😀 dar cu voia dumneavoastra putin mai tarziu caci amu sunt putin ocupat!

      P.S. monumental articol, m-ai depasit in numar de cuvinte!

      • eu speram la 3-5 zile. va lua mai mult de-atat?

        nu-i chiar asa mult scris, o buna parte e despre dezbateri in general. am incercat sa ma restrang la 3 argumente, ca aveam mai multe. astept cu nerabdare raspunsul!

  9. Care erai mah pe aci cu gura mare ca cica a grait poporu: prin referendum nush’ ce schimbare? Mestere,lasa dracu pornoacele si pune oleaca numa mana pe Constitutia Romaniei!Vezi acolo ce scrie si care este modul de gandire! Si app. mestere se vede din spatiu de langa cateaua aia smechera (laika) ca referendumul a fost pus din motive electorale!
    P.S. Daca te legi de un candidat asa cum face basescu poate ar trebuii sa vezi si parul din ochiul tau(ritzi,udrea vidreAnu BeReceanu…

  10. am citit cu interes dezbaterile voastre si recunosc ca m-au captivat dar din pacate ele raman simple dezbateri pe un blog.recunosc l-am votat si am sa-l votez din nou pe base dar ce sanse are el cind o intreaga gloata politica s-a aliat impotriva lui?sunt din cta si aicipensionarii sunt amenintati ca daca nu-l voteaza pe geona isi iau adio de la pachetele lor nenorocite ptr care tot noi platim.dar suntem intara lui si totul este posibil.ar mai fi foarte multede spus dar nu am mult timpla dispozitie dar atit vreau sa mai spun:campanie mai urita ca asta nu am mai vazut!si vb frumos!

  11. @Zamolxis: scuze pentru intarziere dar nu sunt in localitate pentru moment asa ca nu am net si nici calculator! Stiu ca trebuia sa raspund relativ rapid dar pana miercuri cel tarziu vei avea raspunsul la debate-ul public

    @Leelouice: in primul rand iti multumesc pentru comentariu si pentru sinceritate.

    In al doilea rand exista si o gramada de cazuri in care oamenii lui Basescu au avut acelasi tip de amenintari, dar totul este legat de ceea ce spui tu: „campanie murdara”. Aici sunt complet de acord cu tine este mizera!

    Cu riscul de a ma repeta acest articol nu s-a vrut unu articol de suport pentru niciunul dintre cei doi canditati, ci prin el am vrut sa-mi expun parerile personale legate de clasa politica romaneasca si de ce nu ar trebui sa avem unicameral in Romania, that was all!

    P.S. Am vorbit eu urat?!?

  12. Pingback: De ce o Romanie bicamerala? (raspunzand lui Zamolxis) « Franta ori piramidonul rosu?!?

Lasă un comentariu